Søgning
Services

Intro til UP og UPC

Enhedspatentet (UP) og Den Fælleseuropæiske Patentdomstol (UPC) har til formål at opnå en længeventet forenkling og harmonisering af de processer der forekommer i den Europæiske Union (EU) som følge af udstedelse af et europæisk patent. Tilsammen har Enhedspatentet og Den Fælleseuropæiske Patentdomstol reformeret valideringsprocessen for europæiske patenter og tilvejebragt en dedikeret domstol til håndtering af spørgsmål om patentkrænkelse og patentgyldighed på vegne af flere EU-medlemsstater.

Indledningsvist fungerer UP/UPC-systemet sideløbende med nationale validerings- og retssystemer i forhold til de aktiviteter der følger udstedelse europæiske patenter. Efter en overgangsperiode som løber indtil 2030, forventes det at UP/UPC-systemet vil opnå eksklusiv jurisdiktion over europæiske patenter i de medvirkende lande.

På nuværende tidspunkt har 17 ud af EU’s 27 medlemsstater tilsluttet sig det nye UP/UPC-system. Med hensyn til de resterende EU-medlemsstater, samt de 12 medlemsstater af den europæiske patentorganisation, der ikke er EU-medlemsstater, vil det tidligere valideringssystem og de respektive nationale domstole fortsat være de eneste tilgængelige systemer. UP/UPC-systemet er relativt nyt og har kun været i kraft siden midten af 2023.

  • 17 medvirkende UP/UPC-medlemslande: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Letland, Luxembourg, Malte, Portugal, Slovenien, Sverige, Tyskland og Østrig.
  • 10 EU-medlemslande ikke medvirkende i UP/UPC: Cypern, Grækenland, Irland, Kroatien, Polen, Rumænien, Slovakiet, Spanien, Tjekkiet og Ungarn.
  • 12 EPO-medlemslande udenfor EU: Albanien, Island, Liechtenstein, Monaco, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, San Marino, Serbien, Schweiz, Storbritannien og Tyrkiet.

Det er muligt for enhver indehaver af et europæisk patent eller patentansøgning uanset nationalitet eller forretningssted at anvende Enhedspatentet og Den Fælleseuropæiske Patentdomstol.

Med det nye UP/UPC-system bliver man mødt med nye overvejelser, når en europæisk patentansøgning er på vej til at blive udstedt. Eksempelvis skal det besluttes om et patent skal valideres som Enhedspatent eller på den traditionelle måde, hvor det europæiske patent valideres separat i hvert ønsket land, samt hvorvidt det er relevant at fravælge Den Fælleseuropæiske Patentdomstolen, en såkaldt ”opt-out”.

 

Læs mere om Enhedspatentet (UP)

Læs mere om Den Fælleseuropæiske Patentdomstol (UPC)

 

Kontakt os endelig for rådgivning og sparring omkring Enhedspatentet (UP) og Den Fælleseuropæiske Patentdomstol (UPC).

Vil du høre mere?
Jens Jeppesen
Partner, European Patent Attorney, Møderet for den Fælles Patentdomstol (UPC), European Design Attorney
Elektroingeniør med speciale inden for software, datateknik og -kommunikation